Ar fi fost impropriu spus "despre hip-hop-ul" din Alaska, deoarece până când nici rapul în sine nu este o cultură foarte dezvoltată în statul cel mai mare din America, despre care se știe prea puține, fie că vorbim de muzică, fie că vorbim de Alaska în sine. Așadar, să o luăm treptat. Cu o suprafață de 1,7 milioane de km pătrați, 236 000 fiind apă, Alaska are o populație de 733,391 locuitori, fiind așadar al 48-lea stat ca populație și al 50-lea ca densitate. Populația este în creștere din 1970, iar rapul a luat amploare în Anchorage, Fairbanks și Juneau și se împarte în 2 segmente: primul și al doilea val.
Primul val a adus în anii 1990 gangsta rapul și hip-hop-ul hardcore. Violența, drogurile și creșterea criminalității în general nu puteau genera un alt stil, iar artiști precum Out Tha Cut (ODC), Baydilla sau Joker the Bailbondsmen au pus bazele în Anchorage. În anii 2000 a început și declinul, criminalitatea fiind luată tot mai în serios de autorități, rapperii fiind așadar mai atenți să scape de pușcărie decât să se ocupe de muzică, ceea ce a dus în 2010 circa la al doilea val cu Tay Tarantino, Alaska Redd, F03 Bear, F03 Fazo, Baby Cisco și Fairview Huna cu influențe din trap, mumble și drill. Juneau pe de altă parte a luat amploare cu rapperi tlingit, o populație indigenă din Pacificul de Nord, aceștia introducând elemente etnice în hip-hop.
Se spune că Joker the Baildbondsmen este primul. Primul cunoscut în afara statului Alaska, primul cu un clip la TV, primul cu un video, primul care a avut colaborări cu rapperi faimoși. Făcând parte din primul val și ținând cont de ce am zis mai sus, bineînțeles că pauza sa a fost forțată de anii petrecuți la pușcărie. La polul opus se află Toyy Tarantino, fiind în prezent cel mai popular artist. Alaska Redd este considerat cel mai muncitor. Era sub primul label din Fairbanks în 1996, un lucru deloc ușor pentru un rapper alb. Și-a creat propriul studio, Redd Dott Productions și a devenit primul "cel mai cunoscut" din Fairbanks. Aproape toate concertele din Alaska sunt organizate de el, iar albumul Snow Suits & Bunny Boots are colaborări cu Obie Trice și Paul Wall.
Din păcate articolul rămâne o "temă" deoarece până să îl scriu nu cunoșteam pe nimeni din cei menționați și cel mai probabil nimeni nu va rămâne în playlist. Cultura generală însă are de câștigat, ca întotdeauna. Și revenind la tlingit, e interesantă fuziunea rapului cu indigenii, rezultatul fiind ceva de genul: