Când vine vorba de trupe noi, sau raperi în general, România nu duce lipsă, deoarece aproape orice așa zis MC cosideră că a face rap e simplu, îți ajunge un microfon de orice fel, o sursă la care să te poți înregistra și să vorbești peste un instrumental fără să spui nimic concret, fără să ai timbru vocal și fără să ai flow și tot ce trebuie pentru a fi un “adeva MC”. Asta probabil aduce un mare minus hip-hop-ului românesc, motivele fiind și lipsa de originalitate, calitatea produsului final și de cele mai multe ori, lipsa pasiunii. Dintre acești noi MC-i, mulți însă reușesc să facă un pas în față și când spun asta mă refer la Țuțu sau Krem care au avut curajul să se prezinte la Românii au talent și să arate de ce sunt ei în stare. Că Țuțu e sau nu “rep” e o altă discuție. Bineînțeles sunt și cei care reușesc să se facă apreciați și datorită mesajului, flow-ului și a tot ce ține de abilitate în fața unui microfon. Dacă ar fi să dau câteva nume fără să mă gândesc prea mult, aș da ca exeplu pe Ais The Chef, Cumicu, Mutu, C.I.A și mulți alții pe care dacă i-aș enumara, aș folosi o bună parte din cele 1000 de cuvinte pentru această recenzie.
Avangarda (Subunitate sau unitate militară care se deplasează în fața forțelor principale ca element de siguranță, conform DEX), este o trupă compusă din Boka, EyeKon și Baruh, iar albumul lor “Elemente subsersive” este primul lor material “la comun” după ce în 2009, Boka (alături de CDP, sub numele de Tonaj) lansa EP-ul “Potențialul de putere”, iar în 2011, Baruh și EyeKon lansau albumele “Dualism” și respectiv “O lume moartă”, acesta din urmă fiind singurul care a reușit să scoată o piesă care să mă impresioneze din toate punctele de vedere și mă refer la piesă “Trezit in groapă”.
Albumul “Elemente subversive” (subversiv = Care periclitează, subminează ordinea internă a unui stat; p. ext. care este împotriva ideilor, a valorilor acceptate în general) este unul masiv compus din 21 de piese, toate produse de EyeKon care s-a ocupat (nu într-un mod perfect) și de mix și de master. Majoritatea pieselor au o mare influență rock, aproape deloc pe gustul meu, fie din cauză că nu mă atrage genul, fie din cauză că vocea este acoperită de instrumental. Prima piesă care cu adevărat îmi place și la care nu am ce reproșa mai nimic (mixul lasă de dorit, dar cum am mai spus, e un minus pentru tot albumul) este “Iluzii” (piesa nr. 8, în colaborare cu britanicul Mifnight Eyez). Flow bun, texte bune, peste un negativ perfect. Alte piese care se apropie de perfecțiune sunt “Unii” și “În gol”. Pentru a-i cunoaște mai bine pe cei 3, în cazul în care nu v-ați sacrificat să le ascultați materialele solo, și-au “permis” să introducă pe album și câte o piesă solo: “Taty”, “Baruh” și “Eyekon”. Bineînțeles, nu există competiție, iar rolul lor nu este acela de a ieși în evidență solo pe un album de trupă, dar cel puțin în capul meu, din joacă, se întâmplă, iar cel puțin din cele trei piese, preferatul meu rămâne EyeKon, care pe bucata lui solo seamănă cu Rimaru.
Albumul nu a avut parte de o promovare excesivă, motiv pentru care, deși a fost pus atât la download gratuit cât și spre ascultare pe youtube, nu a reușit să atingă numere mari, astfel că după circa 3 săptămâni a adunat doar 122 de downloaduri, iar cea mai ascultată melodie pe youtube este (la lungă distanță de celelalte și asta spune multe) “N-ai ce căuta aici” cu Jager și Zetu, contorul fiind rămas blocat la 545 de vizualizări. Motivul eșecului mediatic rămâne un mister cu multe întrebări: e vina lor? E vina celor care promovează? E vina ascultătorilor? Cert este că nu doar Avangarda ci tot D.N.A.-ul (“După noi apocalipsa) are talent și tot necesarul pentru a face treabă bună. Puțini însă aleg un mod de promovare adecvat. Dacă majoritatea în ziua de azi aleg să promoveze albumul sau piesele în general cu un videoclip (în cele mai multe cazuri de calitate “home made”) ei nu au ales nici această opțiune. Rămâne așadar un alt material în umbră ce probabil se va pierde prin unele playlist-uri ale ascultătorilor de rap autohton, iar o mână de oameni va alege să îl adauge la colecția personală de cd-uri (acest album fiind disponibil și în format fizic, dar și aici s-a ales opțiunea vânzării independente, fără a se folosi de puținele magazine online de muzică ce încă reușesc să vândă puținele CD-uri amatorilor de muzică).
În concluzie, ca minus pentru acest material rămân mixul și alegerea unor instrumentale (cum am spus, deloc pe gustul meu, iar deseori vocea este acoperită de ele, uneori nu se înțelege aproape nimic). Ca plus, flowul, tehnica și lirica băieților (foarte - dacă nu cele mai – importante în rap). Rămâne dorință de a asculta ceva de la ei făcut în mod perfect, într-un studiou profesional, având ocazia să pot asculta melodiile lor într-o pereche de căști decentă sau pe un sistem audio profesional. Din păcate nu este “altceva decât ceea ce ați ascultat până acum” cum declara Baruh într-un interviu pentru AdevaRap.
Melodii preferate:
- Iluzie (cu Midnight Eyez)
- EyeKon
- Unii
- În gol
Detaliile despre album le găsești pe http://www.hiphopdinromania.org/2012/06/avangarda-elemente-subversive-2012.html
Serios, cine a scris asta?
RăspundețiȘtergere