RECENZIE: Deliric & Silent Strike - Deliric X Silent Strike (2016)




Salut! Dacă ai ajuns la acest articol, probabil ești curios de recenzia albumului Deliric x Silent Strike. Te anunț încă de pe acum, că în spatele acestui articol, se află un simplu ascultător de rap, nicidecum vreun “PORC” sau vreun mason. Recenzia materialului aparține în întregime autorului, așadar criticile sunt asumate în totalitate. Un lucru important pe care trebuie să-l știe cititorul acestui articol constă în neaccentuarea conflictelor muzicale, astfel diss-urile cu trimitere la alți artiști ai genului muzical abordat vor fi sărite. Acest lucru nu este făcut dintr-o dorință personală, ci pentru că lumea se împarte în tabere, atribuind etichete altor artiști. Mie, personal, mi-ar fi rușine să critic într-un mod licențios munca unei persoane mai în vârstă, mai ales dacă respectiva persoană îmi este superioară în domeniul respectiv. În încheierea introducerii, țin să menținez că părerea vizavi de material este cât se poate de obiectivă, neavând vreo interacțiune personală cu cei doi artiști menționați anterior, sau cu persoanele care au mai contribuit la realizarea finală a materialului.

Înainte de analiza materialului, o să vă aduc la cunoștință activitatea muzicală a celor doi actori implicați în proiect. 


SILENT STRIKE

Născut în luna august a anului 1982, pe data de 27, Silent Strike (pe numele din buletin Titu Ioan) a lansat primul său material în anul 2005, pe data de 24 ianuarie, dată în care, acum 157 de ani, s-a înfăptuit Mica Unire. Materialul, denumit “VII IN IV”, conține 4 track-uri și se poate asculta dând click pe link-ul următor: Silent Strike – VII IN IV (E.P.) 

Următorul material al lui Silent Strike s-a realizat tot în anul 2005, la mică distanță de lansarea singurului album C.T.C. de până acum, despre care vom vorbi în paragrafele următoare. Astfel, pe data de 27 octombrie, Silent Strike lansează L.P.-ul cu același nume – Silent Strike – care conține 17 track-uri. Albumul se poate asculta dând click pe link-ul următor: Silent Strike – Silent Strike L.P.

În anul 2008, alături de Lucian Ban și Alex Harding, lansează L.P.-ul “3 AM”, care conține 17 track-uri, și este lansat tot pe o dată de 27, de data aceasta a lunii mai. Materialul se poate asculta dând click pe link-ul următor: Silent Strike & Lucian Ban & Alex Harding – 3 AM (L.P.).

În anul 2009, un alt material semnat Silent Strike este lansat, acesta fiind format din 17 track-uri + 10 track-uri suplimentare. Materialul se numește “Alb”, și a fost lansat pe data de 27 aprilie. Se poate asculta dând click pe link-ul următor: Silent Strike – Alb (L.P.).

Având deja un C.V. bogat în materiale, Silent Strike lansează în anul 2011, cu ocazia împlinirii vârstei de 29 de ani, un L.P. de instrumentale, printre care și negativele celor 3 colaborări cu Deliric, până la momentul respectiv. Astfel, L.P.-ul denumit simbolic “Instrumentals” cuprinde 17 track-uri, și a fost lansat pe data de 27 august. Materialul se poate asculta dând click pe link-ul următor: Silent Strike – Instrumentals L.P.

Două luni mai târziu, pe data de 27 octombrie 2011, Silent Strike lansează un E.P. de 4 piese, denumit “Untitled”, iar acesta se poate  asculta dând click pe link-ul următor: SilentStrike – Untitled E.P.
 
În anul 2012, pe data de 27 septembrie, Silent Strike lansează L.P.-ul “Singularity”. Materialul conține 17 track-uri, iar ascultarea acestuia poate fi posibilă dând click pe link-ul următor: Silent Strike – Singularity L.P.

Pe data de 27 martie a anului 2013, Silent Strike și Kazi Ploae produc o surpriză neașteptată publicului ascultător, lansând E.P.-ul Silent Regis. Materialul conține 5 track-uri, și se poate asculta dând click pe link-ul următor: Silent Strike & Kazi Ploae – SilentRegis E.P. 

Anul 2014, împărțit în două perioade, găsește un Silent Strike mai creativ, mai productiv, și mai calitativ. Astfel, pe data de 2 februarie a anului menționat în propoziția precedentă, lansează E.P.-ul Simtetizator, alcătuit din 5 track-uri, pe care le puteți asculta dând click pe link-ul următor: Silent Strike – Simtetizator E.P.. În a doua perioadă a anului, cu ocazia zilei sale de naștere, Silent Strike publică E.P.-ul Carousel, care are 6 track-uri. Acesta se poate asculta dând click pe link-ul următor: Silent Strike – Carousel E.P.

În anul 2015, pe data de 8 iunie, Silent Strike lansează un nou E.P., denumit Quasar. Pentru cei care nu cunosc semnificația acestui termen, un quasar este un nucle galatic, care emite o mare cantitate de energie. Prin definiția prezentată, deducem faptul că materialul, care conține 7 track-uri, este caracterizat încă din denumirea sa. Acesta se poate asculta accesând link-ul următor: Silent Strike – Quasar E.P..
De asemenea, albumele se pot cumpăra de pe link-urile care vă trimit spre ascultarea acestora, iar de pe platforma iTunes se pot cumpăra următoarele albume Silent Regis”, “Untitled”, “Simtetizator”, “Singularity”, “Carousel”.



Platformele în care îl puteți găsi pe Silent Strike sunt următoarele:
-          Facebook: Silent Strike https://www.facebook.com/silentstrikemusic/?fref=ts
-          Bandcamp: Silent Strike http://silentstrike.bandcamp.com/
-          Soundcloud: Silent Strike https://soundcloud.com/silent-strike
-          Instagram: Silent Strike https://www.instagram.com/ssilentstrike/

DELIRIC
Cu 11 zile înainte de nașterea lui Silent Strike, pe data de 16 august 1982, pășea pe lume Eremia Toto Răzvan, pe numele său de scenă actual Deliric, fostul Nashu pe partea de MC, fostul Broke pe partea de graffiti, și Jupiter pe partea de producție. De asemenea, este fondatorul societății comerciale cu răspundere limitată Porc A Porter, organizație economică care a avut în anul 2015 un profit de peste 3 miliarde, conform site-ului Ministerului Finanțelor Publice. Dacă doriți să încercați produsele acestei companii, vă invităm să accesați site-ul www.porcporc.com

După apariția pe cele două volume muzicale ale label-ului Facem Records (din anii 2000 și 2001), Deliric scoate, în anul 2002, alături de colegii săi (DOC, la vremea respectivă L-Doc, și Vlad Dobrescu) din trupa C.T.C. (Controlul Tehnic de Calitate), și Cedry2k, E.P.-ul Secretul din atom”. Materialul, care este prima poartă reală spre succesul artistului, conține 9 track-uri, și îi are implicați atât pe Deliric, cât și pe Jupiter. Materialul se poate asculta accesând link-ul următor: C.T.C. & Cedry2kSecretul din atom.

Peste 3 ani, pe data de 2 august 2005, apare singurul album C.T.C. – Dificultăți tehnice - de până acum, fiind considerat un clasic. Albumul, care însumează fix o oră de muzică, cuprinde 19 track-uri, și îl are pe Toto implicat atât pe partea de mc, cât și pe partea de producție. Materialul se poate asculta accesând link-ul următor: C.T.C.Dificultăți tehnic.

După zeci de concerte prin țară, Jupiter lansează, involuntar, trilogia Jupiter a ucis melodia. Spun involuntar fiindcă omul nu a avut în plan să lanseze doar 3 părți. Astfel, pe parcursul anului 2008, apar cele trei episoade. Pe primul episod, care conține 4 track-uri, apare și L-Doc, însă prezența acestuia este sub un alt nickname, mai exact Skilltester Stabbone. Acesta se poate asculta dând click pe link-ulurmător: Jupiter a ucis melodia (episodul 1)

Pe al doilea episod, realizat cu emcee din Italia, se află doar 3 track-uri, iar acestea se pot asculta dând click pe link-ul următor: Jupiter a ucismelodia (episodul 2). În ultimul episod se regăsesc și doi dintre membrii Facem Records (Carbon și Cedry2k), iar materialul conține 7 track-uri. A treia parte se poate asculta accesând link-ul următor: Jupiter a ucis melodia (episodul 3).

Următorul proiect al lui Deliric se întâmplă tot la 3 ani de la ultimul, de data aceasta fiind vorba de lansarea primului album solo. Astfel, pe data de 29 mai 2011, în clubul bucureștean Silver Church, Deliric lansează Inspecția Tehnică Periodică”. Materialul conține 22 de track-uri, și se poate asculta dând click pelink-ul următor: Deliric – Inspecția Tehnică Periodic.

În anul 2013, Deliric lansa al doilea Street Tape al PORC-ului, după DOC – Trailer, și înainte de Nwanda – Aperitiv. Materialul lansat reprezintă un mixtape, pe care sunt prezente 17 track-uri, și se numește ”Delicatese”. Acesta se poate asculta dând click pe link-ul următor: Deliric – Delicatese.

Deliric & Silent Strike
Legătura muzicală a celor doi a început în anul 2005, atunci când a apărut piesa Echilibru” a trupei C.T.C., piesă produsă de Silent Strike. Aceasta a continuat cu piesa Gloanțe oarbe” din anul 2009, piesă care iniția ideea realizării unui album a celor doi artiști. De-a lungul timpului, aceștia au mai colaborat pentru piesele “Demoncrație”( a 6-a piesă postată pe canalul de YouTube a Facem Records), “Negru”, “Zile Similare feat. Kazi Ploae”, “Pont feat. DOC”, “Ambrozie”.

Astfel, pe parcursul a 11 ani de colaborare, în anul 2016 se finalizează cu succes ideea concepută în anul 2009. Anunțat lansat în fiecare an începând din 2010 și până în 2016, materialul a fost lansat oficial pe data de 06 iulie 2016, pe site-ul lui Deliric – www.deliric1.ro – și pe contul de YouTube al label-ului Facem Records (FacemRecordsTV https://www.youtube.com/user/FacemRecordsTV). Momentan, singurele plăți care se pot efectua ca răsplată a muncii celor doi este pe paypal, urmând ca în perioada următoare să fie posibilă achiziționarea albumului pe diverse platforme. Colecționarii se vor putea bucura de varianta fizică a albumului începând cu această toamnă, conform spuselor lui Silent Strike pe pagina sa pe Facebook. Foarte probabil, PORC va lansa și haine în ediție limitată cu privire la material.

Albumul este alcătuit din 17 track-uri, nefiind o surpriză pentru cei care ascultă muzica lui Silent Strike, întrucât 4 dintre materialele acestuia ating același număr de piese. De asemenea, ultimul material al lui Deliric a avut același număr track-uri: 17.
O strategie inteligentă legată de album a fost cea care a implicat titlul acestuia. Artiștii au ales ca titlul materialului să fie format din numele lor de scenă, ceea ce înseamnă că cei doi se vor bucura de o publicitate mai complexă, întrucât nu au ascuns cele 17 track-uri sub vreun titlu anume, ci le-au îmbrăcat sub notorietatea construită de-a lungul carierei.
Un punct slab îl reprezintă artwork-ul albumului (fiind doar un text pe un fundal alb), ținând cont că Silent Strike, dar mai ales Deliric, au avut de-a lungul timpului un design mult mai complex în ceea ce privește materialele scoase. Dacă la momentul lansării variantei fizice coperta va fi alta, punctul slab se va transforma într-un punct forte. 

           Deliric x Silent Strike – Antidot 
  • Albumul debutează cu piesa “Antidot”, piesă care sugerează, încă din numele său, ce reprezintă albumul pentru ascultători. De astfel, afirmația este susținută și de refrenul lui Deliric “Am pastila care vine cu un plus de dopamine/ Am creat și pentru tine un drog nou/ Am ce trebuie, ce-i bine, să te țină la-nălțime/ O să te întorci la mine ca un ecou”.
    Strofele sunt egale, de câte 12 versuri fiecare. Strofele încep cu două citate preluate de la criticii săi – Deli, vorbești de tine prea mult[...]îmi  plac piesele vechi/ “nu vreau să te-ascult, nu-ți dau play măcar” pentru ca pe parcursul acestora să se dezlănțuie liric, în special prin comparațiile care-l aduc în poziția de a fi superior persoanelor care-l critică “sunt metamorfic”, “Sunt peștele mare din lanțul trofic”, “’s maniac, ‘s pirania, sunt Vlad din Transilvania”, “’s-un emisar c-un curs clar. Caracteristic lui, figurile de stil și jocurile de cuvinte nu lipsesc - Sunt metamorfic/ Soundul e brut dar sunt megaprofi/Sunt peștele mare din lanțul trofic. Vă halesc pe beat că sunt mega ofticat. Tema piesei poate fi redată foarte ușor prin următoarele două versuri: Vin cu antidotul. Un drog puternic să-nvie totul/ D-aia-mi stă ANA pe cap și DIICOT-ul îmi stă în coaste ca antricotul”.

1.      
  •       Deliric x Silent Strike – Cursa.
     
    Orice om este conștient că pentru succes este un drum lung. Cum zodiacul este absolut irelevant, drumul începe “de jos când eram mucos ca să ajung boss”. Cursa e lungă, iar este posibilă doar dacă pui “roți pe roți să meargă uns. Mută piatră cu piatră și mută munți/ Nu lua probleme la bani mărunți, tre' să le-nfrunți fără să te-ncrunți”. Strofa a doua evidențiază ambiția pe care o Deliric în cursa lui: “Că-i lung drumul, trag ca nebunu’ și eu sunt doar unu. Îmi trebui-echipă/ Cu alergie la letargie și cu energie care mă ridică/ Am vibe bun, nu mă vait, valea! când vii cu "vai! vai” să-mi tai calea/ N-am timp prale de linii d-alea. Doar de tramvai, să ridic sala/ Sunt salahor pentru ce ador. Chiar de nu-i ușor - o să-mi iasă”. Ultima strofă începe decis, spunând “Sunt pregătit pentru cursă lungă”. Deși cursa-i lungă, bucuria vine atunci “Când fac ce-mi place și văd că merge, zi de zi parcă dau petreceri”.

2.      
  •        Deliric x Silent Strike – Trecător

    A treia piesă de pe material este concepută într-o singură strofă, care este cuprinsă în intervalul 00:20-01:41. Restul piesei, până la 03:37, este un iz de liniște muzical, în care sunetul lui Silent Strike penetrează urechea ascultătorului, lăsând loc de meditație. Sentimentul pe care l-a avut Deliric, în momentul în care a scris textul, pare, și pe proprie răspundere spun că ESTE, asemănător cu cel simțit în momentul scrierii piesei “Negru, de pe albumul său de debut – I.T.P.. Textul piesei “Trecător” este probabil cel mai complex din punct de vedere al figurilor de stil, având și metafore, și personificări, și comparații, și hiperbole, și multe altele. Ar fi fost ușor să dau exemple, însă întreaga strofă este o capodoperă lirică, așa că vă las cu versul care mi-a plăcut cel mai mult: “E trist Dumnezeu, suspină în ropote. Cerul cu cearcăne plânge în hohote”.





  •          Deliric x Silent Strike – Panopticon 

    Pentru cei nefamiliarizați cu termenul de Panopticon, vă invit să citiți următorul articol: http://www.contributors.ro/dezbatere/noul-panopticon-individul-intre-guverne-corporatii-si-tehnologii/. Revenind la piesă, aceasta este compusă dintr-o bucată, de 32 de versuri, neavând refren. Pentru a nu crea dispute între cei care sunt anti/pro masoni, iluminati, sau alte derivate ale acestora, despre această piesă spun că Deliric explică perfect ideea Panopticonului. “Am ridicat edificii pentru sacrificii/ D-aia pentru oi am inventat religii/ Și de sus din MIGuri văd copii la ziduri/ Uită-te la noi, ne luptăm pe nimicuri!/ D-aia-am fost prins în propria pârnaie/ Paznic și prizonier, și cioban și oaie.

  •       Deliric x Silent Strike feat. EM – Mâine

    Track-ul numărul 5, intitulat Mâine”, aduce prima colaborare de pe material. EM este invitata celor doi pentru refren, iar pentru gagicarii care au fost impresionați de vocea ei, o găsiți în Timișoara. Piesa este compusă din 3 strofe, fiecare strofă având 12 versuri, + un bridge de 4 versuri. În prima strofă, Deliric aseamănă omul cu un device (“Văd noroiul din oameni, mâzga din noi toți/ Softuri cu buguri, carcase de roboți)”, în speranța că “Viața are haz, nu fac vreun naz/ Dar fiecare zi e un alt macaz”. A doua strofă explică evoluția omenirii, „De la mersul biped la primul pas pe lună”, atât prin pași rapizi, cât și prin pași lenți. Ultima strofă descrie tematica piesei, poate cel mai clar prin versurile Să-nțelegem viața am rescris genomul/ Dar n-am reușit să-nțelegem omul”. Cel mai frumos joc de cuvinte de pe piesă a fost „C-am dat copacii verzi pe blocuri gri/ Și cerul albastru pe mașini roșii”. Dacă n-ai prins subiectul piesei, pune pe repeat unul dintre versurile refrenului Șoptesc că poate mâine e mai rău”.


  • .
          Deliric x Silent Strike – Eroare
     Stilul abordat în ambele strofe de către Deliric, mă duce cu gândul la strofa lui de pe piesa “Conectat”, piesă în care a fost invitat de Nwanda pentru albumul acestuia din anul 2012, numit “Balanța. Mai țineți minte piesa lui Deliric de pe I.T.P. – Te știu de-o viață feat. FreakaDaDisk - ?  Dacă nu, vă readuc aminte că-n piesa respectivă direcția era către hip-hop. În piesa “Eroare”, Deliric abordează același stil, cu versuri mai complexe, și cu o direcție diferită: spațiul virtual și toate componentele sale.
  •           Deliric x Silent Strike – Tesla
    Piesa este alcătuită din 3 strofe, refrenul fiind făcut de o scurtă pauză, în care Silent Strike schimbă tempo-ul, ceea ce-l face pe Deliric să abordeze 3 flow-uri diferite, fiecare strofă având propria identitate. Primul vers din fiecare strofă începe la fel “împotriva curentului, spaima lui Tesla” ceea ce oferă din start o plăcere de a asculta piesa. Dacă te întrebi de ce, află că Tesla este Nikola, cel care este considerat părintele electricității. Dacă nici acum nu te-ai prins, du-te dracu’. Pe parcursul primei strofe, Deliric face o demonstrație de asemănări sunt Ra/ Che Guevara/ sunt Vlad Putin”, pentru ca piesa să se termine cu un ego uriaș, liric, rar văzut la Deliric. Strofa a doua este direcționată către cei neîmpăturiți cu haina lui Deliric, bun prilej pentru acesta de a-i devora pe strofa a treia, fiindcă este “pus pe poziție, am multă muniți/ Am o premoniție, descarc tot fieru”.

    

  •       Deliric x Silent Strike – Porc.
  •   Înainte de material, mă așteptam la un moment dat să apară o piesă legată de Porc. Nu este un lucru rău, ținând cont că și B.U.G. Mafia au avut treaba cu CASA , și Paraziții treaba cu 20CM. Însă, piesa nu este o referire directă la brand-ul creat. Piesa are în componența sa două strofe, și-un refren compus de un vers. În prima strofă, avem de-a face cu 3 asocieri de persoane: “Am stat cu nasu-n cărți, nasu-n cox/ Nas în urechi”, “faci pași ca Silviu/ Nu prea prinde drag, nea, ca Liviu”. Dacă ești încuiat și nu te-ai prins până acum: NAS – rapper/ Silviu Pașca – cântăreț/ Liviu Dragnea – politician (CORUPT). Piesa, în ansamblu, demonstrează ce înseamnă a fi porc în viziunea lui Deliric, fiindcă este mai plăcut să fii “porc… decât ipocrit”.


  •            Deliric x Silent Strike – Venin
    Muzica se aseamănă cu o femeie. De ce? Fiindcă o femeie devine la un moment dat viața unui bărbat. Muzica înseamnă viața cuiva. În ambele strofe, Deliric abordează o atitudine dură față de feminin, întrucât are lărgire pentru orizonturi care n-ar trebui. Veninul din industria muzicală te lasă rece, tocmai de aceea “Las timpul să curgă, să mă spele de tine/ Peste tot teatrul tău o să tragă cortine”.


  •        Deliric x Silent Strike – Două.
    Două filme într-o piesă. Asta sugerează titlul după ascultarea piesei. Dar oare să fie așa? Să fie o coincidență că-s două beat-uri? Dar voi chiar mai credeți în coincidențe? Delimitând filmele, în prima parte Deliric își descrie evoluția, încă de când era un copil mic, care făcea cumpărăturile părinților, până la momentele în care a crescut, și a ajuns în club. Acolo începe a doua parte, și-l prezintă pe Deliric în rolul de gagicar. Țin să vă zic că după recenzie mă duc în club și îi spun barmanului “pune încă două”.


  •           Deliric x Silent Strike – Simian.
    Prima strofă prezintă situația, pentru unii fictivă, pentru alții reală, în care se regăsește un licean român, de natură golănească. Deliric prezintă tânărul într-o poziție golănească șmecheră “Școala-i pentru fătălăi, tocilari și pentru onaniști/ [...] La vară iar vin cu plase, trec anul ca anul trecut/ Dacă aia de mate mai face urât cred că-i bag mâna-n gât/ [...] Venisem să iau banii de la amărâtul ăla de l-am și bătut”. Continuarea piesei are ca descriere, în strofa a doua, personajul specificat în sfârșitul primei strofe – Gorilă. Acesta este caracterizat de Deliric ca fiind “Am lanțul greu, am tupeu, am cupeu de BMW/ Dacă beau faceți toți zum zic eu, sunt un zeu [...]/ Mă știe băieții, sparg sticle-n capul tău/ [...] Am o firmă de pază, la scandal sunt de bază!”. Ultima strofă îl prezintă pe șeful Gorilei, ceea ce înseamnă că facem cunoștință cu a 3-a clasă socială


  •           Deliric x Silent Strike - $efu.
    Piesa aceasta a atras multe critici, întrucât ironia este o armă prea grea pentru unii. Cei care s-au ocupat de România în ultimii 50 de ani, au condus această țară spre un dezastru. Și dacă tu muncești acum și ai un salariu bun, nu înseamnă că nu este dezastru. Este dezastru pe toate domeniile de activitate. De ce? Fiindcă toți s-au considerat șefi. Toți au considerat că “Toul vine de-a gata/ Muncă puțină, doar plata. Societatea românească este concepută pe principiul „Dă-mi Euro, Lei, Lire, Dolarii. Să-mi iau BMW, Benz și Ferrari/ Dă-mi banii din barili să mergem la Bali. Și bani ca Becali. Vreau tot!”. Astfel, cele două strofe, acompaniate de refren, au aceeași direcție ironică.


  •           Deliric x Silent Strike – Independent.
    Așa cum spune numele, Deliric abordează independența sa în peisajul muzical românesc. În prima strofă descrie atât dificultățile pe care le-a întâmpinat o bună perioadă “Am tras cu dinții, mi-am spart ficații/ Mi-am speriat părinții, certat cu frații/ Că pierdeam timpul cu traficanții/ Cu toți prăjiții și pastilații la munca pe care a depus-o pentru a ajunge unde este Am făcut mii de beaturi, sute de piese/ Să punem pe piață doar p-alea alese/ Țip singur până-mi piere glasul/ Fără case de discuri să-și bage nasul”. Refrenul este compus dintr-o critică pe care acesta a primit-o de-a lungul vieții: “Oh, oh! Deli-i diliu rău/ Deli-i dilimache, Deli Deli, zău?/ Oh, Oh! Deli nu fi bou/ N-o să faci nimic doar de capul tău!”. A doua strofă este încununarea succesului pe care îl are, fiindcă “la show e plin acum, boss, îmi zic acum/ Boss, totul sună frumos/ Și tricoul cu Porc acum e bengos/ Pică bine, boss, pot să-l port și pe dos”.


  •            Deliric x Silent Strike - Plastic.
    Te supără că-s sincer și naturalețea prinde” cam asta zicea DOC pe piesa “Mâna pe portofel, de pe mixtape-ul ”Trailer. 3 ani mai târziu, pe piesa ”Plastic”, Deliric elabora versul printr-o piesă întreagă. Plasticul din muzica românească se regăsește în următoarele versuri: Încă pui botul la plastic, consumi muzica la pet/ Dacă mâine o să mă las, n-o regret/ Muie la toți ăștia de fac hituri pentru proști/ Ești tot unul dintre ei! Îți e greu să recunoști/ Că nu-s destul de proști să arunce bani pe show-uri/ O să mori și tu de foame dacă moare radioul [...]Artiștii n-au cuvânt, toți o apă și-un pământ/ E-o mocirlă, mi-e silă, mă piș”. 


  •            Deliric x Silent Strike – Orașul.
    Deliric este “Născut și crescut în Colentina”. Martor al evoluției orașului, care dă capitala României, de peste 30 de ani, acesta a evidențiat printr-o piesă scurtă (două strofe, fiecare de câte 8 versuri, + un refren de un vers repetat de 4 ori) Bucureștiul. Acum, să-mi fie cu iertare dacă el a vorbit despre un oraș oarecare din România, dar eu consider că direcția a fost București, fiindcă piesa reflectă realitatea Bucureștiului: “ori ești vânător ori ești pradă”. 


  •            Deliric x Silent Strike feat. Alexandrina – Gaia.
    Știți de ce piesa aceasta a prins cel mai mult de pe material? Fiindcă Gaia este personificarea pământului. Piesa prezintă două ipostaze, în prima strofă având o ipostază fericită, iar în cea de-a doua strofă, având una tristă. Tocmai de aceea, enumăr doar câteva versuri, iar apoi te las să reasculți piesa “Ai rochia verde, numai un orb n-o vede” – “Rochia ți-e murdară, nu tre s-o văd să doară”/ “Formele-s sublime” – “Formele-ți sunt pline”/ “De ochii tăi mi-e sete” - “Și ochii tăi sunt goi”/ “Sânii tăi temeți și curbele discrete/ Cântate de poeți” – “Sânii tăi sunt moi/ copiii tăi te seacă/ Poeți jelesc”.


  •         Deliric x Silent Strike – Alpha.
    Alpha este prima literă din alfabetul grecesc, și reprezintă, alături de Omega, simbolul totalității.
  • Piesa are 32 de versuri, teoretic două strofe, practic o strofă, neavând refren. Primul sfert al piesei are o terminație în “se(le)”, prin care artistul își exprimă sufletismul pe care-l pune în muzica sa.Continuarea piesei prezintă (“e mult prea căpos, e la fel ca Ioan”/ “că-s tripat pe muzică de mic”/ “ăla care iubește și-iprost/ e băiat bun, dar nervos/ E isteț, dar puturos” un Deliric brut, așa cum este el “cu bune și cu rele”. Asemenea primei piese, artistul subliniază faptul că face ceea ce-i place, nefiind omul care “să-ți facă pe plac”. În textul piesei regăsim două numere, 31 și 9, pe care Deliric le personifică. Probabil cea mai frumoasă formă subtilă de a îndrăgi alfabetul românesc a fost formulată prin “Am 31 de litere ce-mi pun la picioare universul”(n.r.- reprezentând numărul de litere al alfabetului românesc). Cele “9 octave gata să-(m)i îmbrățișeze versul” simbolizează extinderea sunetelor ale artistului. Piesa se încheie printr-un categoric “o să țip la mine și o să țip la voi/ fiecare zi e-un început nou până mă-ntorc în noroi”, prin care Deliric demonstrează că merge înainte cu muzica.

Concluzia finală
Albumul este unul reușit, pentru care s-au pierdut zile și nopți pentru ca el să ajungă în forma aceasta. Îl putem acuza pe Deliric de plagiat (n.r. – Strofa lui Method Man de pe Da RockWilder), întrucât lirica lui de pe album chiar a fost ninja. Albumul este plăcut urechii, deși în anumite cazuri s-a exagerat cu efectele pe voce, însă aici intervine gustul fiecăruia. Albumul merită cumpărat, iar cel mai probabil prețul acestuia va fi cuprins între 30-50 lei. O sugestie de marketing ar fi ca albumul să fie vândut concomitent cu un tricou dedicat materialului. Nu am acordat note albumului, și nici pieselor, fiindcă nu suntem la școală/ liceu/ facultate, iar materialele muzicale sunt de categorie ÎMI PLACE sau NU ÎMI PLACE. Țin să felicit persoanele implicate în realizarea acestui proiect.
REPET: Criticile sunt asumate în totalitate de către autor.


(RECENZIE scrisă de Dragomir Marian-Alexandru.) 



HipHopDinRomania

Blogger din 2008. Restul nu contează. https://hiphopdinromania.blogspot.com/

Trimiteți un comentariu

Ce parere ai? Trimite un comment!

Mai nouă Mai veche