#1000DeCuvinte: Label-urile de rap din România


Zilele trecute,  pe 25 februarie mai exact,  se împlineau 16 ani de la lansarea compilației "Proiectul verde" prin Urban records, "primul label hip hop din România" și mă măcina din nou același gând: ce s-a întâmplat cu label-urile hip hop românești?

Din căutările mele, prin Urban records nu au trecut prea multe albume, vreo 8, din care 2 nici nu au treabă cu rap-ul, deci ProFm fabrica de hituri și Căciula pe-o ureche al lui Tom Baxter nici nu le luăm în calcul. Rămân așadar artiștii de pe Proiectul verde, iar cei care au lansat ceva la acest label sunt Ilogic, Explicit, K-gula și cei mai productivi (cu 2 albume), RapArta. 

Nu sunt sigur, dar albumul celor de la Ilogic,  "Pe mâini bune", nu a fost lansat oficial ci într-un final independent prin propriul lor label/studio Fără logică. "Dreapta în univers, centru în întuneric" al lui K-gula nu a mai fost lansat, dar s-a răspândit pe internet.  Rămân așadar albumele "Muzică depravată" al trupei Explicit și "Rapartamentul" & "Un buchet de flori" ala trupei RapArta. 

Perioada a fost 2003 (pe când albumul lui K-gula se răspândea pe internet) până în 2008, deși e impropriu spus ținând cont că Pe mâini bune nu a fost lansat până la urmă prin Urban Records

Un alt label care îmi vine în minte, dar mult mai productiv, este Facem Records.  Albumul trupei CTC dar și albumele membrilor CTC sunt lansate prin Facem Records, dar și albumele lui Cedry2k, Dj Nasa, Nwanda. Multe din ele însă nu sunt lansate oficial deci nu se/s-au găsit în magazine. Lista cuprinde vreo 38 de materiale. 

20 CM este la fel un alt label din "categoria grea", dar la fel ca Facem a produs doar albumele trupei Paraziții și din epoca bună pe care ne-o amintim cu toții de pe vremea "Acțiunea instrumentalul", albumele lui Spike și Anonim, care au creat ulterior Okapi. 

Apropo de Okapi, original nume este? Mulți probabil nu știu,  dar mai există un label cu același nume. Dar revenind la Okapi Sound, este la ora actuală unul din cele mai productive label-uri de pe piața autohtonă,  prin el lansând albume Grasu XXL, Guess Who, Spike, Maximilian, Junky, Tranda, Mitză și Nane. 

Grasu XXL, tot în "vremurile bune" era la o altă casă de discuri care ar fi trebuit sa fie pilonul de bază al rapului Românesc alături de 20CM și anume Casa, anunțat de Bug Mafia prin intermediul compilației care purta labe-ul cu același nume.  Pe lângă BUG Mafia au mai lansat albume la casa Mahsat, M&G, Grasu XXL solo și Mario V, dar în prezent doar Mafia este Casa Production.  Albumul lui JerryCo, deși cu toții ne așteptam altfel, a ieșit prin Legend Studio. 

Loop Records de asemenea a lansat diverse albume, pornind de la “În familie (Pentru bani)” lansat de Codu’ Penal în 2003 până la ultimele din 2008 ale lui Barac (Vieți legendare – Ultimul mesaj) și M&G (Tot noi) au mai fost în acești 6 ani și “Sălajan din nou pe hartă” (6ase:6ase & Mark), “Primul mesaj” (Chucho), “Cel mai tare rapper de care n-ai auzit” (Skizzo Skillz), “Lumea e mică” (Bani Gheață), “Gata să revin” (Barac) și compilația “Loop Records – The Hits”.

Alt nume care îmi vine în minte este Scandalos, dar unde doar Sișu și Puya, dar mai ales Puya solo, au materiale sub acest label. 

Din noul val ca și HaHaHa Production avem Chill Brothers, unde pornind de la primul album Zale, găsim și albumele lui raku, ultimul album R.A.C.L.A.. albumele lui Subsemnatu etc.

În 2012 se anunța: “S-a lansat in mod oficial Libernote Music, noul label independent de Hip Hop infiintat de DJ Undoo, unul dintre cei mai cunoscuti DJ si producatori din zona de muzica urbana din Romania.
Scopul principal al Libernote Music este sa promoveze artisti care transmit un mesaj puternic si care au forta de a crea o comunitate formata din amatori de sunete si experiente muzicale originale.Artistii din rosterul actual Libernote Music: Dj Undoo, Praetor, Grupul de Rezistenta, Anto, Libernote Production (AntoBeats ,Stefan Baditescu, Dj Undoo),Vinyl Sapiens (Seb, I Gura), Mensaverto Crew (Dj B Jam, Dj Undoo, Misu), Loyal, Lecart, Phane, Dribbler, Phlo Da Shaolin, Speedy.”

Urban Groove a lansat mixtape-ul lui DJ Tweety, Carusel, albumul lui Rappy, Decor, maxi single-ul al trupei Grupul de Rezistență, 1 la Sută și Marea degringoladă a trupei Sotto Inteso, dar din cunoștințele mele, toate albumele sunt lansate independent.

O parte din istoria rap-ului românesc a scris-o și Hades Records, în perioada 2000 -2011 lansând albume la acest label independet artiști precum Veritasaga, KST, Ortega, Funktastics, Dagga, USM, Ad Litteram, Criss Blaziny, Keri, KaTaNa, Șoim și Zeppelin.

Din seria “amintiri din copilărie” mai avem și R.U.L, adică Roton Urban Label, partea rap a label-ului Roton care a lansat albume precum DEXteritate (R.A.C.L.A.), Hai să vorbim (Anonim), Schimbări (K-Gula & Dj Undoo), Dificultăți tehnice (C.T.C.) și lista poate continua cu Verbal, Da Hood, Cheloo etc etc etc până în 2009 când Sișu lansa Vacanță în Mexic.

Cam orice mare artist și-a creat un label, fie că devenit ceva serios într-o anumită perioadă,  fie că a rămas la stadiul de idee, dar nimeni nu a reușit să ducă totul la un alt nivel. Cine își mai amintește de Forceps-ul lui Ombladon, de ZRAP 04 al lui Sapro, 16HZ al lui Cheloo, Killah Records al lui Rappy (?).

Multe sunt (au fost) case de discuri cu artiști sub contract, altele doar studiouri de producție, altele studiouri de înregistrări și în unele cazuri, mici excepții, totul la un loc. Ce este clar și trist în același timp e faptul că nu rezistă, nu reusesc să se impună masiv pe plan național motiv pentru care cele care reușesc să domine periodic industria muzicală trebuie să alieze cu alte genuri muzicale, un label doar de hip-hop fiind o realitate imposibilă pentru realitatea românească.

Ce label-uri sau studiouri românești de rap îți vin în minte sau pe care le-am omis? Cum vezi tu impactul lor asupra rapului sau asupra industriei muzicale din România în general?

HipHopDinRomania

Blogger din 2008. Restul nu contează. https://hiphopdinromania.blogspot.com/

Trimiteți un comentariu

Ce parere ai? Trimite un comment!

Mai nouă Mai veche