A venit timpul să vorbesc și de vecinii noștri ucrainieni. Țară cu o suprafață de 576.683 km pătrați și 46 044 000 locuitori, cu mult peste noi și țările despre care am vorbit deja, ceilalți vecini ai noștri precum Bulgaria și Ungaria, dar cu o istorie a hip-hop-ului extrem de asemănătoare. La fel ca noi, la fel ca bulgarii și maghiarii, ucrainienii au fondat cultura hip-hop-ului la ei în țară la începutul anilor 90. Trebuie să recunosc însă că îmi este foarte greu să adun 1000 de cuvinde despre cultura lor deoarece nu am ascultat niciodată un o piesă rap ucrainiană și niciodată am fost familiar cu vreo trupă sau vreun artist. Deși pe “hard disk” am un album, după nenumărate mutări de pe un disc pe altul, titlul albumului și numele artistului e doar o serie de hieroglife. Am reușit să scot coperta albumului:
Dar să fii rapper în Ucraina ai o alegere de făcut și 2 opțiuni: Rap în ucraineană având ca public doar Ucraina și identitatea sa post sovietică sau în rusă, atrăgând un public mult mai amplu? Alfabetul chirilic sau latin? Dar influen ța nu este doar rusă, iar alegerea stilului mai nou are origini și în muzica din State care influențează practic orice stil mondial, de la grime-ul Londonez la reaggaeton-ul sud americanilor. Dar muzical vorbind,hip-hop-ul ucrainean este influențat și de sound-ul jamaicain de raggae și de muzica folk ucraineană, dând astfel muzicii ucrainene un sound diferit de cel rusesc sau american. De asemenea o parte din comunitatea vest africană a influențat trendul muzicii. Așadar dacă trebuie să mă refer strict la rap, lista ar fi foarte scurtă, dar ca orice țară din lume, din punct de vedere muzical are foarte multe trupe care pot fi considerate mai mult sau mai puțin hip-hop (dar și mai puțin sau deloc rap). Vezi România...
Pionerii sunt TNMK și V.U.Z.V, din Kharkiv și respectiv Kiev, dar și Osnovnyy Pokaznyk (Luts'k), Tartak (Lviv) și GreenJolly (Ivano-Frankivs'k).
Dacă la sfârștiul anilor 90 și începutul anilor 2000 Kharkiv și Lviv erau considerate orașele principale pentru hip-hop-ul ucrainean, la jumătatea anilor 2000 foarte mulți artiști din restul Ucrainei începeau să-și alinieze orașele pe hartă, populari fiind DaHok (Drohobych), Zахідна Коаліція (Stryi), Kryzhyk (Uman), Sheksta (Stryi), Sirius MC (Kalush) și Freel (Kiev).
Tot la jumătatea anilor 2000, în 2005 mai exact. Trupa GreenJolly (compusă din Roman Kalyn și Roman Kostyuk), au reprezentat Ucraina la Eurovision cu piesa “Togheter We Are Many”, piesă care a devenit neoficial și imnul Revoluției portocalii (sau cunoscută și ca Revoluția Castanilor). Eurovision a cerut trupei să își schimbe versurile datorită conținutului politic, iar diverse trupe din Polonia au refăcut piesa. GreenJolly a avut o scurtă perioadă de activitate a trupei (în anii 2004 și 2005), după Eurovision cei 2 membri alegând să se ocupe de producțiile muzicale.
Ca o paranteză, dau un citat de pe wikipedia depre: “Revoluția Portocalie (câteodată și Revoluția Castanilor datorită arborilor de castan din Kiev) reprezintă o serie de proteste, blocade și greve generale la nivel național în Ucraina, organizate de susținătorii candidatului la președinție Viktor Iușcenko după publicarea rezultatelor disputate al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2004”
În 2008, trupa LEZO lansa cel de-al 4-lea album Gostroslovy (Ukrainian: Гострослови), album considerat de mulți critici unul din cele mai bune albume din toate timpurile. Tot în 2008 KyLЯ and RYLEZ au înființat trupa Tulym, trupă considerată la rândul ei una din cele mai bune trupe boom bap din Ucraina.
Grebz reprezintă un mix între Beastie Boys, Death Grips și Prodigy cu o doză masivă de de bass-heavy și estetică post sovietică. The Ice Is Melting a depășit 200 de milioane de vizualizări pe youtube.
În data de 11 martie 2011, rapperul Ivan Buyan își lansat primul să videoclip filmat în New York. În data de 19 iunie 2014, PVNCH lansau noul album Golodnyy (Ukrainian: Голодний, translation: Hungry), album votat în Ucraina ca fiind albumul anului. În data de 18 aprilie 2015, Tulym din Kiev au avut un concert împreună cu Onyx în Sofia, Bulgaria.
Ca fapt divers, Ucraina are (aparent, nu am studiat fenomenul) singurul rapper poliglot. Și nu se referă la capacitatea de a cânta în mai multe limbi, ci la fluiditatea accentului (și claritatea) în cele 4 limbi în care cântă, NazareN (nume real Nazar Kotvych), reușind să și îmbine cele 4 limbi în așa fel încât să creeze un flow unic din acest punct de vedere, neîntâlnit la niciun alt artist din lume.
TNMK sau Tanok na Maidani Kongo (Ukrainian: Танок на майдані Конґо, [tɐˈnɔk nɑ mɐjˈdɑn⁽ʲ⁾i ˈkɔnɡo]; literally "Dance at the Congo Square"), s-a fondat în 1989 și există și în prezent. Se folosesc de instrumente adevărate atât pe albume cât și în concerte.
Tulym este compusă din KyLЯ and RYLEZ. Și-au început cariera în 2007, iar discografia lor con ține 3 albume.
VovaZiLʹvova, născut în 1983, este activ din 2002. În 2006 a devenit prezentator al emisiunii VovaZiL’vova pe canalul M1.
Oleksandr Yarmak,născut în 1991 și-a început cariera în 2011. Pe lângă apariția în serialul Yak hartuvavsya Style, Yarmak a lansat 6 albume, unele piese având influențe pop.
Alyona Alyona este născută în 1991 și și-a început cariera în anul 2018. Este considerată noua rap star al Ucrainei. Este sub contract cu Def Jam Polska și a lansat până în prezent 3 albume și diverse videoclipuri.
KALUSH a fost fondat în 2019, iar trupa conpusă din MC-ii și instrumentiști va reprezenta Ucraina la Eurovision în 2022. În 2021 au creat în paralel proiectul KALUSH Orchestra.
Cele mai mari battle-uri de rap se țin la Lviv și Kiev, Banderstadt Battle (VERSUS) și respectiv Red Bull Battle.
Iată și o listă de rapperi și trupe mai mult sau mai puțin cunoscute în Ucraina: TNMK, Tulym, Glava 94, VovaZIL’Vova, Ivan Buyan, Freel, Dee the Conscious One, BUK, PVNCH, Sirius MC, Crazy Lazu, 5 ESHELON, OPRYSHKY, ALCO Brothers, Yarmak, Griby,VladHQ, NarazeN, Tricky Nicki, Alyona alyona, Kalush, Grebz.
Cel mai probabil va urma Republica Moldova, dar până atunci, ce cunoștințe ai despre hip-hop-ul ucrainean?