PARAZIȚII - inspirații financiare și sunete de chitare într-un hip-hop „beton" (articol/interviu din revista LICEENII din 1997, de Gabriel-Paul G)
La numai un an de la formare și doar după câteva spectacole în licee, componența trupei capătă contur în mai 1995 cu D.J. - I.E.S. (scratch/samples/muzică), B-I-P (vocal/muzică) și Tenie (vocal/muzică/texte).
Lansat neconvențional la o tarabă în Piața Universității, primul album "Poezii pentru pereți" (incluzând hitul "În jur") le urcã ștacheta popularității la o cotă neașteptată. După câteva concerte în țară, în aprilie 96 este editată caseta "Nimic normal" iar prezentarea câtorva titluri pe posturile TV Amerom și Europa Nova atrag atenția asupra potențialului hip-hop autohton. În noiembrie 96 trioul participă la concertul "Music Revolution" considerat până la ora actulă cel mai important eveniment al rap-ului național.
Urmează compilațiile: "Romanian Hip-Hop" (incluzând titlul "Faceți loc") și "Marphă Hip-Hop" (alăturând remixului "În jur" noul single "Dedicație"). În fine, la 19 iunie a fost lansat albumul terț, "Suta". Despre acest produs, am stat de vorbă cu doi dintre componenții grupului, pe numele lor neaoșe Eugen si Ionuț.
Eugen: Dacă albumul din 1995 poate fi considerat politic iar cel din 1996 social,
"Suta" este un material "uman" pentru o trupă de rap. El tratează problema cea mai importantă a anului 1997: lipsa banilor. Ca element de legătură este rememorată SUTA, exponentul valoric a două decenii de stabilitate financiară. Coperta fiind în asociere perfectă cu textul albumului, cred c-am realizat o asociere "beton".
lonut: Hitul albumului este "Banii n-aduc fericirea" și a stationat mai multe săptămâni pe primul loc la Radio XXI. Faptul că acest stil a ajuns în undă abia acum are explicatia sa. La început se foloseau doar texte vulgare. Cine injura cel mai tare, era cel mai bun. Astăzi lucrurile s-au schimbat, în momentul de față fiind folosite texte civilizate, dar elaborate. În general, albumul nostru este "curat" și poate fi difuzat fărã probleme.
O mulțime de elemente inedite se aud pe noul vostru disc: chitare, pian, elemente hardcore, backinguri melodice. Cărui influențe aparțin ele?
Eugen: Chitara de pe "Bagabonți" și backingul vocal de la alte două titluri îi aparține lui Vlad "Ben" Blându (chitarist la Rona și Terente/ex-Adi Manolovici Grup). Colaborarea nu este întâmplatoare; am decis să nu mai invităm la înregistrările noastre raperi autohtoni. Vrem să evităm orice conflict dar rămânem deschiși colaborării cu orice trupă pop, rock, hardcore etc.
lonut: Mă enervează la culme că toată lumea vorbește doar de rapul vestic sau estic dar uită de rapul francez care-a pornit odată cu cel american și care introduce elemente latine. Stilul nostru actual este un amestec între vest și vest, cu faze autohtone (vezi "manelele" care sunt sugerate in piesa "La nemtzi"). La noi, fiecare disc va aduce ceva nou și nu va semăna cu precedentul, dar va rămâne hip-hop.
Se spun multe despre conflictele deschise dintre trupele de rap. Nu demult, în fața
sediului Digital Records s-a produs o altercație între componenții formațiilor Getto Dacii/Racla și Bug Mafia. Ce credeți despre asemenea acțiuni?
Eugen: Din câte-am înțeles, conflictul a fost iscat de piesa "Zecimale" de pe ultimul album Racla în care sunt ironizate mai multe trupe rap autohtone, inclusiv noi. Noi ne-am distrat copios la acest titlu dar se pare că altii "au pus botul".
lonut: Chiar dacă există conflicte între anumite formații, noi tratăm acest aspect cu indiferență și nu ne considerăm în niciuna din tabere.
Ce credeți ca s-ar putea face pentru promovarea reală a rapului românesc?
Eugen: Rapul autohton e văzut prost mai ales de marile firme organizatoare. Deși am fost incluși pe compilația promoțională "Next Generation Vol.1" nu am participat scenic la concertele Pepsi Music Show.
S-a considerat probabil că rapul strică imaginea firmei. Toți uită că afară cele mai mari vânzãri le aduc trupele hip-hop și chiar la noi discurile B.U.G. Mafia sau "Marphă Hip-Hop" au adus mari beneficii. Dar mentalitatea că rapul este obscen se păstrează.
Care sunt planurile vostre viitoare?
Ionuț: Incercăm să producem trupa ȘOC ce va apărea la sfârșitul anului pe compilația "Hip-Hop Vol 2". În aceeași perioadă vom încerca să edităm un EP cu 6 piese având titlul provizoriu "Mecanici de buzunar". Până atunci ascultați celelalte realizări ale noastre și ne vom cunoaște mai bine.