#1000deCuvinte: Hip-Hop-ul din Austria

 

Dacă cele 11 articole din categoria #1000 de cuvinte au ajuns deja la circa 10000 de cititori și deși ultimul despre rap-ul din Ucraina nu a fost foarte citit, nu mă dau bătut și în această perioada politică dificilă pentru România de care prea puțin îmi pasă, cu riscul de a supăra din nou supernationaliștii cu haine și telefoane chinezești, azi o să scriu despre rap-ul din Austria, deoarece scolul siteului/blogului este informativ, nu opusul.

Revenind la subiect, în Austria rapul nu este un fenomen muzical foarte popular, iar ramura muzicală de nișa este reprezentată doar în underground. Radiourile de muzică rap sunt inexistente, iar singurul care difuzează hip-hop în grila de muzică alternativă este FM4, sub tutela ORF, iar cu siguranță singurul motiv pentru care o face este segmentul tânăr al publicului majoritar. Rapul românesc a avut deja o colaborare cu cel austriac datorită trupei Paraziții, albumul Irefutabil având o colaborare cu Texta pe piesa Linz-București, trupa Texta fiind una din cele mai cunoscute în anii 90 alături de Schönheitsfehler și Fünfhaus Posse.

Încă de la început, cultura hip-hop austrică a dominat în partea de est și foarte puțini din partea de vest au reușit să aibă un succes major național. O altă “problemă” ar fi debuturile din rapul austriac: deși primul rapper de succes este Falco, acesta nu se consideră un rapper ci mai degraba pop/rock, iar dacă primul album rap este Sound Vibes, lansat de The Moreaus în 1990 nici aceștia nu se considera o trupă de rap. Falco are celebrul hit “Der Kommissar”, încadrat adânc mai degrabă în originile popului prin orice radio mondial cu o astfel tematică (gen Miami Vice). Tot Falco s-a întâlnit cu Afrika Bambaataa, ceea ce l-a facut să scrie o variantă nemțească a piesei The Message, dar Alpenrap de EAV este mai mult o parodie decât un omagiu.

Așadar, după “părți cântate de rap” (și aici îmi vine în minte o veche discuție pentru care încă sunt înjurat de cineva pe facebook pentru că mi-am permis să nu consider Cassa Loco o trupă de rap, dar asta este o alta discuție care de abia își merită aceste rânduri), ajungem în anul 2000, când pentru prima oară în istoria rapului austriac, cineva reușește să aibă în sfârșit un succes comercial. Trupa Schönheitsfehler reușește să ajungă în top 20  în Austrian Longplay Charts cu albumul SexDrugsAndHipHop, iar piesa Fuck You reușește să intre în topurile nemțești.

La jumătatea anilor 2000, în Germania lua amploare gangsta rapul, fenomen care bineînțeles a luat amploare și în Austria, datorită artiștilor precum Chakuza, Nazar și RAF Camora. După ce a trecut valul de gangsta rap, Chakuza și RAF și-au schimbat stilul.

În 2008, trupa vieneză Die Vamummtn a atins milionul de vizualizări pen Youtube cu clipul amatorial pentru piesa Krocha Hymne, ceea ce le-a adus un contract cu Universal Music Austria la doar câteva luni de la lansare și pentru prima oară după 5 ani, o piesă în topul austriac. La doar 2 ani și Skero de la Texta a ajuns viral pe youtube cu piesa Kabinenparty și locul 4 în Austrian Single Charts. Trupa Trackshittaz a urcat pe locul 1 cu piesa Oida Taunz, tot după ce clipul a devenit viral, fiind prima oară că o piesa rap atinge locul cel mai înalt într-un top austriac.

Mieze Medusa este probabil cea mai cunoscută trupă feminină. Lunar organizează concursuri de poetry slam.

Cel mai recent, în anul 2021, trupa Carinthiană The Icon a reușit să adune peste 200000 de stream-uri (internaționale) pe Apple Music, fiind cel mai mare succes internațional pentru o trupă de hip-hop din Austria. Probabil piesele în engleză au ajutat. Ironic, pe youtube trupa are doar 50 de abonați și un singur videoclip, la piesa Mamacita.

Din 1990, radioul Ö3 Musicbox emitea emisiunea de hip-hop numită “Tribe Vibes & Dope Beats”, cu Katharina Weingartner, DJ DSL și mai târziu Werner Geier aka Demon Flowers. În anul 1992, emisiunea a decis să caute talente din întreaga Austrie, iar succesul major care a adus numeroase persoane din întreaga țară, a dus la lansarea compilației “Austrian Flavors Vol.1”.

Revenind la Texta, se poate spune că au făcut din Linz capitala hip-hop-ului în Austria, iar și ei la rândul lor înainte de a fi trupa Texa, ai venit din medii muzicale diferite precum hardcore sau rock. Innsbruck în schimb a fost dominată de trupa Total Chaos, devenind faimoși și datorită compilației de mai sus.

O altă caracteristică a majorității este dialectul austro-bavarez, ceea ce pentru mulți este un semn de autenticitate față de rapul german. Primul album al trupei Funfause Posse a fost în germana vieneză, ulterior, din motive comerciale, trecând la austriaca nemțească. Dar spre deosebire de Moldova, unde se optează deseori spre subdialectul moldovenesc, dar uneori se alege pentru motive comerciale româna sau la fel cum ucraenienii aleg rusa pentru un public mai larg, elvețienii folosesc franceza pentru publicul francez etc, în Austria, dialectul a devenit în prezent un mod ironic de cânta sau mai bine spus neserios, optându-se astfel pentru limba standard când vine vorba de textele serioase. La fel se întâmplă deseori și în Italia, unde dialectele sunt foarte multe și multe din ele sunt considerate chiar limbi, dar pentru publicul țării rămân de neînțeles. Cu siguranță un mare impact asupra ironiei și a modului ironic în care este văzut dialectul în rapul austriac o are și influența gangsta rapului de care am vorbit mai sus. Influență care la rândul ei, din nou, cum am mai spus, vine din Germania, făcând astfel trupele să fie mult mai aproape de Germania decât de Austria din punct de vedere lingvistic. Dar și aici, cel puțin în ultima perioadă se încearcă o schimbare prin introducerea unui nou gen numit Slangsta, o combinație destul de evidentă dintre Slang și Gangsta, Ansa fiind cel mai bun exemplu, el având o linie strictă de dialect și texte serioase.

Așadar, ce știai despre rapul austriac? Ce ai mai avea de adăugat? Lasă un comentariu cu părerea ta. Alles fresh! Urmează Germania?

HipHopDinRomania

Blogger din 2008. Restul nu contează. https://hiphopdinromania.blogspot.com/

Trimiteți un comentariu

Ce parere ai? Trimite un comment!

Mai nouă Mai veche