#BLOG15: Ce s-a întâmplat cu "label-urile" românești?

 

Acum un an circa am scris un articol despre "label-urile" din România. Citând chiar din Urban Records cum că ar fi ""primul label hip hop din România" am fost certat. Nu am considerat de exemplu Amma, care până la albumul "Mafia" din 1996 a scos albumele lui Robert Calotă, Doru de la Târgoviște și Sorinel Puștiul. Iar după Mafia, N.N.D. și Co-G de la M&G au revenit la manele. Kromm a fost mult mai pe nișă, dând viață comercială albumelor Ascultă și dă-i mai departe de la M&G, Poezii pentru pereți de la Paraziții sau Rap-Sodia Efectului Defectului de la R.A.C.L.A.. Dar a murit în același an, 1995, ultimele albume fiind neoficiale și străine. Au mai fost și alte "case de discuri" precum Pacific Records, care a scos primul album al trupei B.U.G. Mafia în ediția albastă, dar și ei se ocupau de toate genurile, iar unele casete erau strict de tarabă, altfel nu îmi explic unde ai putea vinde legal unui minor caseta "Top Dance" în anul 1996 dacă nu la chioșc împreună cu celebrul ziar "Infractorul" sau "Infractoarea". 

Adevărul e că nu am vrut să dezbat acelel label-uri din mai multe motive. Unul din ele ar fi că eram prea mix în acea perioadă, la cei 10, 11 ani ai mei nu dădeam importanță acestor lucruri, când deja ideea de rap era nouă. Al doilea ar fi neclaritatea legală, despre care am vorbit mai sus. Când am găsit prima oară caseta Mafia (cea albastră) la complexul de la Piața Sud din Bacău nu m-am întrebat niciodată "oare cu ce casă de discuri e lansată?". Mi-au tremurat chiloții de emoții, am ascuns caseta în ghiozdan după ce am evitat contactul vizual cu vânzătoarea (nu că ei i-ar fi păsat de mine), iar apoi pe furiș am strecurat caseta din ghiozdan după cărțile din bibliotecă, pe partea de neatins unde erau culegerile vechi, calculând prima ocazie în care urma să fiu singur acasă și să-mi ascult achiziția cu calm la casetofonul meu cu o singură boxă și leduri. Idem am pățit și cu trupa care din punctul meu de vedere cel puțin, era peste Mafia. Vorbesc bineînțeles de La Familia și albumele Băieți de cartier și Nicăieri nu-i ca acasă, din 1997 și respectiv 1998. Dar deja aici se vorbește de Cat Music, un label mult mai cunoscut și de durată. Oarecum o garanție pentru consumator.  

BUG Mafia a lansat Casa. La Familia a lansat Scandalos. Ambele active până în prezent. Paraziții la rândul lor cu 20 CM, tot din 2002 până în prezent. Cu o parte de la Casa și o alta de la 20 CM, Spike, Guess Who, Grasu XXL și Agresiv au fondat Okapi Sound. La rândul ei activă până prin 2023. Nu am înțeles sincer impactul Def Jam România. Rebel Music, deși a avut pauza de 10 ani din 2008 până în 2018, a fost mereu un label implicat în muzică.

Dar au fost între timp o serie de "label-uri" fară sens pentru noi ascultătorii de rând. Unul ar fi cel folosit ca imagine mai sus. Prophetik Records folosit de 1-Q Sapro pentru a-și produce albumul Martol oqlar, lansat însă prin Zone Records. Din păcate a fost ultimul album solo al lui 1-Q. Iar înainte de acest album, Greu ca o bombă trebuia să fi fost lansat prin Fundația culturală Phoenix, iar "label-ul" lui Sapro era "Rap 1-Q Label". Apoi a fost Ombladon cu Forceps Records, folosit numai pentru abumul "Cel mai prost din curtea școlii" lansat în anul 2007, fiind prima și ultima mențiune. Tot de la Paraziții avem Doi Burtoși, prezent pe albumul Iartă-mă din 2000 și chiar și pe coperta albumului Categoria Grea, din 2001. Mai avem StradaVarius și tot de la Sișu pentru cine își mai amintește, Micul Mexic. Care (cred) că a fost înlocuit cu StradaVarius. De fapt, în timp ce scriam acest articol și am văzut implicarea Micul Mexic pe Jupiter a ucis melodia am înțeles că de fapt este un studio. La fel ca Chill Brothers.

Cu siguranță sunt mult mai multe, dar fără a căuta îmi vin în minte doar astea. Dacă am uitat ceva, sau dacă unele informații sunt incorecte, te invit să îmi spui îmi comentarii.

 

HipHopDinRomania

Blogger din 2008. Restul nu contează. https://hiphopdinromania.blogspot.com/

Trimiteți un comentariu

Ce parere ai? Trimite un comment!

Mai nouă Mai veche